Agenda

Nieuws

05-09-2024:

HERBELEEF UNITY IN DIVERSITY @ MORGENLAND FESTIVAL OSNABRÜCK

Het concert van UNITY IN DIVERSITY op Morgenland Festival Osnabrück werd op 28 augustus uitgezonden op Deutschlandfunk Kultur. De opname blijft beschikbaar tot eind september.

De opname biedt de gelegenheid om de bijzondere vierde editie van het residentieproject Unity in Diversity met de Israëlische contratenor Doron Schleifer, de Libanees-Palestijnse zanger Haitham Haidar en topmuzikanten Alon Sariel, Christos Barbas en Jurgen De bruyn, te herbeleven. Het concert werd razend enthousiast onthaald.


03-04-2024:

Unity in Diversity #2

Eind april start de tweede editie van het Europese luitliederen project Unity in Diversity. Luitist Jurgen De bruyn en mandolinevirtuoos Alon Sariel krijgen gezelschap van zangeressen Lore Binon en Elly Aerden, van Vittoria Pagani op de Indische Sarod en van de ney en lavta speler Christos Barbas. De creatie tijdens LUNALIA, Festival van Vlaanderen Mechelen, maakt deel uit van het Mechels stadsfestival Construct Europe, en kadert in het Belgisch voorzitterschap van de EU Raad. Na de première volgen concerten in Hasselt en Dilbeek.

Om je alvast in te tunen kan je naar de podcast luisteren die door Evita Nossent gemaakt werd. Daarin vertellen de muzikanten over hun ervaringen tijdens de eerste residentie in Laus Polyphoniae Antwerpen. Ze getuigen over hun persoonlijke muziekpraktijk en hoe ze zich opstellen voor nieuwe ontmoetingen.

Met de woorden van Alon: “…what we present on stage is the wishfull thinking of what could be in Europe in the future, if the European dream actually works”.

Podcast

03-04-2024:

The Mass Man op O. Festival

Op 17 mei is The Mass Man, een samenwerking tussen Zefiro Torna en Muziektheater Transparant, te gast op het O. Festival in Rotterdam.

Regisseur Wouter Van Looy, videokunstenaar Wim Catrysse en schrijver Peter Verhelst baseren zich voor de voorstelling op het boek ‘Massa en Macht’ van Elias Canetti. De Nobelprijswinnaar beschrijft zijn ervaringen met de massabewegingen in het begin van de 20ste eeuw en vermengt ze met indrukwekkende sociologische en antropologische inzichten. Het boek leest niet alleen als een reflectie op het verleden, het is ook een gids voor vandaag.

Solistische zanger/performers, instrumentalisten op luit, cornetto, trompet en drums, een geluidsinstallatie kunstenaar en elektronische soundscapes geven nieuwe vorm en uitdrukking aan een brede waaier van subgenres van het middeleeuwse kruisvaarderslied. Ze tonen een genuanceerd beeld van een complexe tijd en keerpunt in de geschiedenis, gekenmerkt door veranderende identiteiten en wereldbeelden.

Trailer

22-03-2023:

L’ALQUIMISTA in Barcelona

Volgende week beginnen de repetities voor voorstelling L’ALQUIMISTA in Barcelona, in het Theatre Nacional de Catalunya. Michael De Cock maakte een theaterbewerking van het boek Hermetisch Zwart van de Belgische schrijfster Marguerite Yourcenar en regisseert. Luitist Jurgen De bruyn staat mee op het podium en voorziet samen met componist Alain Franco de soundtrack van het verhaal dat zich afspeelt in het 16deeeuwse Europa met een focus op de laatste jaren van de Brugse arts en alchemist Zeno en op universele thema’s als menselijkheid en vrijheid in woelige tijden.

De première zal plaatsvinden op 11 mei 2023. De tickets zijn te koop via TNC.

Nieuwsbrief

Selecteer hieronder hoe je op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Zefiro Torna:

Je kan op elk moment uitschrijven door op de 'uitschrijflink' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons krijgt, of door contact met ons op te nemen via info@zefirotorna.be We zullen je gegevens met respect behandelen. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met onze privacyvoorwaarden.

Les Tisserands

— Cross-over tussen folk, jazz en oude muziek in de geest van de Katharen (2006)

Zefiro Torna

    De traditionele muziekgroep Amorroma, het historische muziekensemble Zefiro Torna en jazzsaxofonist en fluitist Philippe Laloy (Traces, Tricycle) ontmoeten elkaar in een programma doordrongen van de geest van het Katharisme. De Katharen vormden in de 12de en 13e eeuw een belangrijke spirituele beweging die wars van alle dogma’s hoge menselijke waarden als soberheid, immaterialiteit en 'noblesse de coeur' nastreefden. Als ketters, in Vlaanderen ook wel Phiphles (fluitspelers ?) en in Frankrijk Parfaits, Bonhommes of Tisserands (wevers) genoemd werden ze door de inquisitie vervolgd en finaal ten val gebracht in de zuidfranse Pyreneeënstad Montségur.

    Occitanië was de streek waar het Kathaarse fenomeen floreerde en waar tegelijkertijd ook het troubadoursrepertoire tot ontwikkeling kwam. Verscheidene poëtische teksten van figuren als Marcabrun, Bernard de Ventadour en Raymond de Miraval leunen aan bij de ideeën en handelingen van de Katharen en getuigen van een grote vrijheidszin.

    De middeleeuwse teksten en melodieën vormen een inspiratiebron in het programma, evenals de melodieën van Jowan Merckx die als contrafacten reminiscenties oproepen aan vroegere tijden en aan diverse Europese en Oosterse culturen. Ze worden door het collectief gearrangeerd tot weefsels die opvallen door hun gevarieerde textuur en kleurenrijkdom.

    Is het klassiek? Is het folk? Is het jazz? Wat maakt het er toe. Dit is gewoon een prachtige kijk op ons eigen Europees verleden en dit met een hedendaagse blik. Er wordt dikwijls wild gedaan over de erfenis van de Afrikaanse griots (en soms weliswaar terecht) maar te dikwijls zijn we beschaamd om beter kennis te maken met onze eigen cultuurgeschiedenis. Georges Tonla Biquet, MazzMusikaS 58

    De dualiteit in de Kathaarse doctrine gebaseerd op de tegenstelling van het goede en kwade, het Yin en het Yang uit zich in een veelheid aan contrasten. Complexe polyfonie staat tegenover de eenvoud van een eenstemmige melodie, exalterende dansmuziek tegenover verhalende ballades, de sterke, donkere en snijdende klanken van de doedelzak, contrabas, viola da gamba en bouzouki tegenover de zachte instrumenten als luit, harp, vedel en fluiten. De dialoog wordt gevoerd door de improvisaties op sopraansax, de vrouwelijke stem en de poëzie van de Troubadours.

    Els Van Laethem doet haar Huelgasroots weer alle eer aan maar gaat even gezwind mee in de improvisaties. Er zijn Bulgaarse toonaarden, er zijn Ierse en Schotse invloeden en er zijn bourrées, er is Barok en Mexicaanse zarabanda. Er is vanalles, het wemelt van de hoogstandjes, maar evengoed is er eenvoud. Dit is puur luistergenot, is het resultaat van acht niet te onderschatten creatieve musici. Al De Boeck, De Standaard


  1. Jowan Merckx - arr. R. Schlesinger - La cara originala
  2. Peirol, Els Van Laethem - arr. Les Tisserands - tekst Peirol (c1188-c1222) - si be'm sui luènh
  3. Jowan Merckx - arr. Vincent Noiret - L'uelh del vesent
  4. Els Van Laethem - arr. Les Tisserands - tekst Bernard de Ventadorn (c1145-c1180) - Tant ai mon còr
  5. Jowan Merckx - sander
  6. Jowan Merckx - arr. M. De Cat - Lo present etèrn
  7. Jowan Merckx - arr. R. Schlesinger - L'illusion demascada
  8. Els Van Laethem - arr. Les Tisserands - tekst Peirol (c1188-c1222) - En jòi que'm demòra
  9. Els Van Laethem - tekst Raimon de Miraval (c1190-c1220)/Jowan Merckx - Entre dos volers/scoone figure
  10. Jowan Merckx - arr. R. Schlesinger - pur amor
  11. Jowan Merckx - arr. R. Schlesinger, B. Van Reeth - fama publica
  12. Jowan Merckx - arr. B. Van Reeth - Arbor vitae
  13. Giraut Riquier - arr. Els Van Laethem, Jurgen De bruyn - tekst Riquier (c1230-c1300) - No'm sai d'amor
  14. Jowan Merckx - arr. B. Van Reeth, Vincent Noiret / Jowan Merckx - colèra ò pietat / l'indivisible
  • Jowan Merckx fluiten, doedelzak, gaita, composities
  • Bert Van Reeth bouzouki
  • Rheidun Schlesinger keltische harp
  • Philippe Laloy sopraansax
  • Vincent Noiret contrabas
  • Els Van Laethem zang, composities
  • Liam Fennelly vedel, viola da gamba
  • Jurgen De bruyn luiten, artistieke leiding
  • Michel Van Achter recording, mixing, mastering, producing
  • Els Sallets artwork
  • Pachenco.com & Stefaan Algoet fotografie

  • Uitgebracht bij homerecords.be