Agenda

Nieuws

22-03-2023:

L’ALQUIMISTA in Barcelona

Volgende week beginnen de repetities voor voorstelling L’ALQUIMISTA in Barcelona, in het Theatre Nacional de Catalunya. Michael De Cock maakte een theaterbewerking van het boek Hermetisch Zwart van de Belgische schrijfster Marguerite Yourcenar en regisseert. Luitist Jurgen De bruyn staat mee op het podium en voorziet samen met componist Alain Franco de soundtrack van het verhaal dat zich afspeelt in het 16deeeuwse Europa met een focus op de laatste jaren van de Brugse arts en alchemist Zeno en op universele thema’s als menselijkheid en vrijheid in woelige tijden.

De première zal plaatsvinden op 11 mei 2023. De tickets zijn te koop via TNC.

15-11-2022:

The Mass Man in Amsterdam

De Theaterkrant beschrijft The Mass Man als "intrigerende muzikale meditatie over massa, macht en manipulatie".
De volledige recensie is beschikbaar hier.

11-08-2022:

MAfestival - PREMIÈRE

We hadden het genoegen om THE MASS MAN te tonen aan een uitverkochte zaal in Concertgebouw Brugge. Voorafgaand aan de voorstelling deelden Muziektheater Transparant regisseur Wouter Van Looy en artistiek directeur van Zefiro Torna Jurgen De bruyn hun gedachten met het publiek. Ze verklaarden hoe Nobelprijswinnaar Elias Canetti en zijn meesterlijk boek over de thema's massa en macht, middeleeuwse kruisvaarders liederen en filmbeelden van Wim Catrysse de grondstof vormen van een aangrijpende muziektheatervoorstelling..

Theatercriticus Johan Thielemans schreef een boeiende recensie.

20-05-2022:

CD-release Time Crawls

De CD TIME CRAWLS is uit bij het label HOMERECORDS.BE en ook verkrijgbaar via onze webshop (> CD).

Zefiro Torna neemt je naar een tijdloos universum met een herinterpretatie van de 17e eeuwse broken consort music. De door fluitiste Jowan Merckx gecreëerde melodieën kregen een nieuwe bewerking voor fluit, viool, viola da gamba, violone, harp en luit door de componisten Marnix De Cat en Martin Valcke. De nieuw geschreven muziek draagt sporen van barok en traditionele muziek uit heel Europa. De muziek die nu eens melancholisch, dan weer lichtvoetig en feestelijk is, fascineert door haar ingenieus uitgewerkte textuur en nodigt uit tot dansen.

30-08-2021:

BALSAM op tournee


Dit najaar staat het zinnenprikkelende laboratorium BALSAM met Laika, Theater der Zinnen centraal. Na twee speelreeksen op het Boulevardfestival in Den Bosch en Cultura Nova in Heerlen in augustus, is de ploeg helemaal opgewarmd. Zet u dus schrap voor een bezwerend ritueel waarin muziek, geuren en smaken u onderdompelen in de zinderende wereld van de alchemie! Naast het Greenwich+Docks International Festival in Londen en een tournee door Portugal en Frankrijk, passeert BALSAM ook langs tal van Belgische speelplekken.

--> Neem een kijkje in de agenda voor alle data

Nieuwsbrief

Selecteer hieronder hoe je op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Zefiro Torna:

Je kan op elk moment uitschrijven door op de 'uitschrijflink' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons krijgt, of door contact met ons op te nemen via info@zefirotorna.be We zullen je gegevens met respect behandelen. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met onze privacyvoorwaarden.

Tears of Joy

— Een heerlijke muzikale ‘blend’ uit het 17de-eeuwse Engeland (2009)

Zefiro Torna

    In het vroege 17de-eeuwse Engeland van Elisabeth I en de Stuarts hield men erg van ‘a good song’ en van dansmuziek. Een traditionele ‘ground’, allemandes, pavanes en gaillardes, country dances, jigs en catches weerklonken er naast een folksong, een melancholisch luitlied, een Italiaanse madrigaal of driestemmige ‘canzonette’. Het was een periode waarin de muziek doorspekt was met referenties aan exuberante hofspelen of masques en aan de tragedies of komedies van het Shakespeariaanse theater. Vele componisten waren trouwens verbonden aan het befaamde toneelgezelschap The Kings’s Men.

    Grootmeester John ‘semper dolans’ Dowland en tijdgenoot Robert Johnson zetten de eeuw in met hun exquise liederen en superbe luitmuziek. Vocaal-instrumentale consortmuziek vinden we o.a. bij Thomas Morley, Philip Rosseter en Richard Allison. Ze worden opgevolgd door componisten als Henry Lawes en William Webb die vooral bekend zijn voor hun kwalitatieve songbooks. Tot slot belanden we rond 1650 bij de succesvolle uitgever van het handboek voor Engelse dansmuziek, getiteld “The Dancing Master”, John Playford.

    Het ensemble Zefiro Torna brengt het crème van de Belgische historische en traditionele muziekscène samen en zorgt voor een heerlijk muzikale ‘blend’ waarbij de glasheldere stem van sopraan Cécile Kempenaers zich vermengt met de snarenweelde van luiten, cister, gitaar, theorbe en de nyckelharpa.

    How does one reconcile the past to the present? How does one mediate a language, and an idiom, that seems so remote and so alien? (…) This band’s answer, largely, is to warp drive back to the future; to energise, Star Trek style, onto a distant time and planet armed with the impedimenta of post-1960s folk music. They have boldly gone where few, if any, have gone before. Lute songs, Jim, but not as we know them. Jonathan Woolf, Musicweb International

    Tears of Joy balanceert fijnzinnig tussen pure schoonheid, tragedie, verinnerlijking en joligheid, pikanterieën en een ‘groovy feel’.



  1. Anon. - Shall I weep or shall I sing
  2. Thomas Brewer (1611-c1660) - Mistake me not, I am as cold as hot
  3. Robert Ramsey (fl. 1616-1644) - Go perjur’d man! And if you e’er return
  4. Matthew Locke (1621-1677) - Pavane
  5. Thomas Morley (1557-1602) - Thyrsis and Milla (The First part)/She straight her light green silken coats (The Second part)
  6. Anon. - Have I caught my heav’nly jewel
  7. Thomas Campion (1567-1620) - It fell on a sommers day
  8. John Bartlet (fl.1610) - Of all the birds that I do know
  9. Anon. - Drewries accordes
  10. Anon. - La Rossignol
  11. Francis Pilkington (c1570-1638) - Rest, sweet nymphs
  12. Henry Lawes (1596-1662) - Slide soft you silver floods
  13. Anon. - My ladies careys dump
  14. William Webb (fl.1620-1656) - Pow’rful Morpheus, let thy charms
  15. Robert Johnson (c1583-1633) - With endless tears
  16. Robert Johnson (c1583-1633) - The Flat Pavan - Galliard
  17. Thomas Robinson (1588-1610) - A Song to the Cittern “Now Cupid, look about thee”
  18. Tobias Hume (c1569-1645) - Tobacco
  19. Broadside Ballad - Tobacco
  20. Thomas Ravenscroft (c1582-c1635) - Martin said to his man
  21. Thomas Ravenscroft (c1582-c1635) - A Round of three country dances in one
  22. Trad. - Butterfly (Jig)
  23. Robert Johnson (c1583-1633) - Have you seen the bright Lily grow
  24. John Dowland (1563-1626) - Time stands still


Cécile Kempenaers sopraan
Didier François nyckelharpa
Jurgen De bruyn renaissanceluit, aartsluit, barokgitaar, zang
Philippe Malfeyt renaissanceluit, cister, theorbe, barokgitaar, percussie