Agenda

Nieuws

15-11-2022:

The Mass Man in Amsterdam

De Theaterkrant beschrijft The Mass Man als "intrigerende muzikale meditatie over massa, macht en manipulatie".
De volledige recensie is beschikbaar hier.

11-08-2022:

MAfestival - PREMIÈRE

We hadden het genoegen om THE MASS MAN te tonen aan een uitverkochte zaal in Concertgebouw Brugge. Voorafgaand aan de voorstelling deelden Muziektheater Transparant regisseur Wouter Van Looy en artistiek directeur van Zefiro Torna Jurgen De bruyn hun gedachten met het publiek. Ze verklaarden hoe Nobelprijswinnaar Elias Canetti en zijn meesterlijk boek over de thema's massa en macht, middeleeuwse kruisvaarders liederen en filmbeelden van Wim Catrysse de grondstof vormen van een aangrijpende muziektheatervoorstelling..

Theatercriticus Johan Thielemans schreef een boeiende recensie.

20-05-2022:

CD-release Time Crawls

De CD TIME CRAWLS is uit bij het label HOMERECORDS.BE en ook verkrijgbaar via onze webshop (> CD).

Zefiro Torna neemt je naar een tijdloos universum met een herinterpretatie van de 17e eeuwse broken consort music. De door fluitiste Jowan Merckx gecreëerde melodieën kregen een nieuwe bewerking voor fluit, viool, viola da gamba, violone, harp en luit door de componisten Marnix De Cat en Martin Valcke. De nieuw geschreven muziek draagt sporen van barok en traditionele muziek uit heel Europa. De muziek die nu eens melancholisch, dan weer lichtvoetig en feestelijk is, fascineert door haar ingenieus uitgewerkte textuur en nodigt uit tot dansen.

30-08-2021:

BALSAM op tournee


Dit najaar staat het zinnenprikkelende laboratorium BALSAM met Laika, Theater der Zinnen centraal. Na twee speelreeksen op het Boulevardfestival in Den Bosch en Cultura Nova in Heerlen in augustus, is de ploeg helemaal opgewarmd. Zet u dus schrap voor een bezwerend ritueel waarin muziek, geuren en smaken u onderdompelen in de zinderende wereld van de alchemie! Naast het Greenwich+Docks International Festival in Londen en een tournee door Portugal en Frankrijk, passeert BALSAM ook langs tal van Belgische speelplekken.

--> Neem een kijkje in de agenda voor alle data

15-06-2021:

Release docu PAST >| ORALE


Ter inleiding van de voorstelling PAST I ORALE vroeg Zefiro Torna filmmaker Mathias Ruelle een kort werk te maken. Door de ogen van vijf personages belicht deze documentaire enkele elementaire deeltjes waaruit de voorstelling is ontstaan. De muziek uit PAST >I ORALE - een wonderlijke mix van Beethoven, geluidskunst en alternatieve pop – weerklinkt als een soundtrack onder het geheel.

> Bekijk de documentaire hier (van 15 juni om 20u tot 13 juli).
> Zin gekregen om de muziek live te horen? Dat kan op 4 juli 2021 om 21u in de Plantentuin van Meise.

Nieuwsbrief

Selecteer hieronder hoe je op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Zefiro Torna:

Je kan op elk moment uitschrijven door op de 'uitschrijflink' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons krijgt, of door contact met ons op te nemen via info@zefirotorna.be We zullen je gegevens met respect behandelen. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met onze privacyvoorwaarden.

Llibre Vermell de Montserrat

—  (2021)

Zefiro Torna - Psallentes

Een zomeravond in Catalonië, 1399. Een groep pelgrims zit tegen de kerkmuur van de abdij van Montserrat. Ze zijn op zoek naar vergeving, zuivering, een nieuw begin. In afwachting daarvan zingen en spelen ze liederen voor de Madonna. Een monnik van de abdij heeft deze muziek in een manuscript verzameld. Later kreeg dat boek een rode kaft. Twee van Vlaanderens fijnste ensembles voor oude muziek openen samen dit ‘rode boek van Montserrat’.

Llibre Vermell de Montserrat door Psallentes en Zefiro Torna is een feest, muzikaal en spiritueel. Hoor de veertiende-eeuwse pelgrims en monniken zingen en dansen en, door hun religie geïnspireerd, het leven uitbundig vieren. Kan dat dan? Luister maar. C. Cornell Evers, reportersonline.nl

 1. Stella splendens in monte
 2. Laudemus virginem & Splendens ceptigera
 3. Los set goytxs recomptarem
 4. Cuncti simus concanentes
 5. Polorum regina
 6. Mariam matrem virginem
 7. Quen servir a Madre & Gran fe devea (Cantigas de Santa Maria) [Instrumental, arr. Jowan Merckx]
 8. Imperayritz de la ciutat joyosa
 9. Ad mortem festinamus
 10. O virgo splendens

Zefiro Torna

 • Jurgen De bruyn artistieke leiding
 • Jowan Merckx fluiten, doedelzak en percussie
 • Manuela Bucher vedel
 • Jurgen De bruyn luit en guiterne

Psallentes

 • Hendrik Vanden Abeele artistieke leiding
 • Conor Biggs, Gunter Claessens, Pieter Coene, Adriaan De Koster, Michiel Haspeslagh, Paul Schils, Philippe Souvagie & Hendrik Vanden Abeele zang


Harry De Winde geluidsingenieur
Hilde Vertommen artwork
Kris Thielemans album design

Opgenomen in AMUZ, Antwerpen
Le Bricoleur 2017 - LBCD/13