Agenda

Nieuws

03-04-2024:

Unity in Diversity #2

Eind april start de tweede editie van het Europese luitliederen project Unity in Diversity. Luitist Jurgen De bruyn en mandolinevirtuoos Alon Sariel krijgen gezelschap van zangeressen Lore Binon en Elly Aerden, van Vittoria Pagani op de Indische Sarod en van de ney en lavta speler Christos Barbas. De creatie tijdens LUNALIA, Festival van Vlaanderen Mechelen, maakt deel uit van het Mechels stadsfestival Construct Europe, en kadert in het Belgisch voorzitterschap van de EU Raad. Na de première volgen concerten in Hasselt en Dilbeek.

Om je alvast in te tunen kan je naar de podcast luisteren die door Evita Nossent gemaakt werd. Daarin vertellen de muzikanten over hun ervaringen tijdens de eerste residentie in Laus Polyphoniae Antwerpen. Ze getuigen over hun persoonlijke muziekpraktijk en hoe ze zich opstellen voor nieuwe ontmoetingen.

Met de woorden van Alon: “…what we present on stage is the wishfull thinking of what could be in Europe in the future, if the European dream actually works”.

Podcast

03-04-2024:

The Mass Man op O. Festival

Op 17 mei is The Mass Man, een samenwerking tussen Zefiro Torna en Muziektheater Transparant, te gast op het O. Festival in Rotterdam.

Regisseur Wouter Van Looy, videokunstenaar Wim Catrysse en schrijver Peter Verhelst baseren zich voor de voorstelling op het boek ‘Massa en Macht’ van Elias Canetti. De Nobelprijswinnaar beschrijft zijn ervaringen met de massabewegingen in het begin van de 20ste eeuw en vermengt ze met indrukwekkende sociologische en antropologische inzichten. Het boek leest niet alleen als een reflectie op het verleden, het is ook een gids voor vandaag.

Solistische zanger/performers, instrumentalisten op luit, cornetto, trompet en drums, een geluidsinstallatie kunstenaar en elektronische soundscapes geven nieuwe vorm en uitdrukking aan een brede waaier van subgenres van het middeleeuwse kruisvaarderslied. Ze tonen een genuanceerd beeld van een complexe tijd en keerpunt in de geschiedenis, gekenmerkt door veranderende identiteiten en wereldbeelden.

Trailer

22-03-2023:

L’ALQUIMISTA in Barcelona

Volgende week beginnen de repetities voor voorstelling L’ALQUIMISTA in Barcelona, in het Theatre Nacional de Catalunya. Michael De Cock maakte een theaterbewerking van het boek Hermetisch Zwart van de Belgische schrijfster Marguerite Yourcenar en regisseert. Luitist Jurgen De bruyn staat mee op het podium en voorziet samen met componist Alain Franco de soundtrack van het verhaal dat zich afspeelt in het 16deeeuwse Europa met een focus op de laatste jaren van de Brugse arts en alchemist Zeno en op universele thema’s als menselijkheid en vrijheid in woelige tijden.

De première zal plaatsvinden op 11 mei 2023. De tickets zijn te koop via TNC.

15-06-2021:

Release docu PAST >| ORALE


Ter inleiding van de voorstelling PAST I ORALE vroeg Zefiro Torna filmmaker Mathias Ruelle een kort werk te maken. Door de ogen van vijf personages belicht deze documentaire enkele elementaire deeltjes waaruit de voorstelling is ontstaan. De muziek uit PAST >I ORALE - een wonderlijke mix van Beethoven, geluidskunst en alternatieve pop – weerklinkt als een soundtrack onder het geheel.

> Bekijk de documentaire hier (van 15 juni om 20u tot 13 juli).
> Zin gekregen om de muziek live te horen? Dat kan op 4 juli 2021 om 21u in de Plantentuin van Meise.

Nieuwsbrief

Selecteer hieronder hoe je op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Zefiro Torna:

Je kan op elk moment uitschrijven door op de 'uitschrijflink' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons krijgt, of door contact met ons op te nemen via info@zefirotorna.be We zullen je gegevens met respect behandelen. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met onze privacyvoorwaarden.

Time Crawls

— A new broken consort (2022)

Zefiro Torna

Het Belgische ensemble Zefiro Torna neemt ons mee in een tijdloos universum met een herinterpretatie van de populaire 17e-eeuwse gebroken consortmuziek. Melodieën van fluitist Jowan Merckx kregen van componisten Marnix De Cat en Martin Valcke een nieuw arrangement voor fluit, viool, viola da gamba, violone, harp en luit. De nieuwe geschreven muziek draagt sporen van barok- en traditionele muziek uit heel Europa. De muziek die soms melancholisch, soms lenig en feestelijk is, fascineert door zijn ingenieus bewerkte textuur en nodigt uit tot dansen.

1. l’ Envie d’être Samedi & la Cuite prise Jowan Merckx, arr. Martin Valcke
2. Gestold Jowan Merckx, arr. Marnix De Cat
3. Laster Jowan Merckx, arr. Marnix De Cat
4. Time crawls -when it should fly- Jowan Merckx, arr. Marnix De Cat
5. le Lac profond & Ricochets Jowan Merckx, arr. Marnix De Cat
6. Klapka & les Oiseaux à l’Aurore Jowan Merckx, fiddle arr. Lotte Remmen
7. Zonderdak Jowan Merckx, arr. Marnix De Cat
8. Stomend in de Zon Jowan Merckx, arr. Marnix De Cat
9. Charbel Jowan Merckx, arr. Martin Valcke
10. Raymond’s Adieu Jowan Merckx, arr. Martin Valcke
11. Château Desclée & Aline Jowan Merckx, arr. Marnix De Cat
12. ‘t Wolfsuur Jowan Merckx, arr. Marnix De Cat
13. l’ Intimité déployante & en Chair et en Os & slippery Jowan Merckx, arr. Martin Valcke

Jowan Merckx fluiten (flauti dolci & whistles), composities
Lotte Remmen viool
Jutta Troch barokharp
Liam Fennelly viola da gamba
Alon Portal violone, barok contrabas
Jurgen De bruyn luit, aartsluit, artistieke leiding

Marnix De Cat, Martin Valcke arrangementen


Opname, mixing en mastering: Yannick Willox
Fotografie: Sigrid Spinnox
Artwork: eRno le Mentholé
Tekst CD-boekje: Jurgen De bruyn
Opgenomen: Maart 2022, Begijnhofkerk Sint-Truiden

Uitgebracht bij HOMERECORDS.BE